Six East Parade

Grade A office space in the Prime Office Quarter of Leeds

Project Value:

£3 million

Client:

Completion:

2016

Key Points

EPC: B
80% energy efficiency improvement

A Transformation

Our transformation of Barclay’s House into 6 East Parade (6EP) has delivered 45,000sq.ft of Grade A office space in the Prime Office Quarter of Leeds city centre. Evenacre, a privately-owned property company, tasked us with giving a new life to the tired 1980’s building. What followed was a comprehensive, high quality internal and external redevelopment of the site. Whilst amenities such as basement parking, a secure private courtyard, cycle lockers and shower facilities bring 6EP in line with the norms of contemporary office space, the quality of the fit-out and bold redesign of the external envelope ensure it exceeds them. We worked collaboratively with Evenacre to create a striking new existence for 6EP, driving incredible value from what was previously an under-performing asset.

Best-practice in Sustainability

Sitting within the Leeds City Centre conservation area, we have ensured 6EP’s design respects the style and character of the surrounding buildings. The contemporary façade is imbued with a rich redness through the use of glazed terracotta. This profiled cladding is constructed of varying widths to create a decorative, textured frontage interspersed with new floor-to-ceiling windows. The entrance has been reconfigured to provide disabled access and increase available floor space. A pedestrian walkway through the site has been transformed into amenity space, complete with bench seating, planting and feature lighting. As well as the extensive recladding, we have replaced the original mansard roof with a glazed roof pavilion.

We have delivered a building that meets Evenacre’s aspirations for best-practice in sustainability, achieving an EPC rating of B. Through the implementation of low energy LED lighting throughout we have increased energy efficiency by 80%. Other measures include; mixed mode ventilation, solar PV panels on the roof and improved thermal performance of the façade.

A Strong Shared Identity

Internally we have stripped the building back to its concrete frame, providing improved ceiling heights and flexibility for tenants. Careful re-planning of the core areas has allowed us to generate a greater net to gross ratio across all floors. The Ground floor reception provides a striking new arrival experience for the building, with the clean, modern space complemented by bold feature walls and bespoke furniture. Throughout 6EP the building’s new branding creates a strong shared identity. The holistic approach to 6EP’s redevelopment has positioned it as one of the prime office space offerings in the city.