Princess Alexandra Auditorium

Yarm School

Project Value:

£20m

Client:

Completion:

2013

Key Points

800 Seat Auditorium

Sliding proscenium partition

Orchestra pit elevator

4,228m²

 

The Space

The Princess Alexandra auditorium an integral part of the overall masterplan for the Yarm School, Stockton on Tees. The, zinc clad, performance hall won a 2013 RIBA North East award and has become a thriving arts venue in the North East of England.

A double-height entrance foyer connects the fan-shaped auditorium to a new riverside academic block. This new block contains classrooms, and multi-use dance and drama group activities spaces. The flexible auditorium’s entrance maximises stunning views of the River Tees on the way into the 800-seater space.

Flexibility

The flexibility of the Auditorium was achieved through the use of robust acoustic separating constructions and specialist fit out equipment, such as telescopic seating, an acoustically separating sliding proscenium partition which divides the Auditorium and Stage Studio Theatre into two independent teaching spaces, and an orchestra pit elevator able to be set to various levels.

Sensitivity

The masterplan site proved to be extremely sensitive, with listed buildings, conservation areas, potential flooding, nationally significant archaeology, protected species and asbestos, standing between inception and completion. During all this, the careful implementation of the phased works programme meant the school was able to remain fully operational, even during construction operations.