IGH

Institute for Global Health

University of Oxford

Project Value:

£30 million

Client:

Key Points

New build office and research facility

Designed to Passivhaus standards

Targeting Zero Carbon

A physical home for Global Health

The Institute for Global Health at the university’s Old Road Campus will bring together the Centre for Tropical Medicine and Global Health (CTMGH) and the Nuffield Department of Population Health (NDPH) as part of a strategic investment in this area with the aim of further strengthening their expertise. The University of Oxford already has the largest concentration of Global Health activity in the UK, and possibly the world, with research strengths ranging across the breadth of disciplines enabling it to progress the equality of health outcomes globally.
Oxford researchers secure large amounts of individual or group research funding to conduct research in lower and middle income countries, but there are opportunities that collective action across disciplines could unlock at a scale beyond individuals and groups. A physical home for Global Health and coordination of leadership in this area could draw different disciplines together to benefit the University-wide global health research community.

The circa 4,700 sq.m project will deliver state-of-the-art facilities for around 400 staff, and act as a landing place and home base for Global Health activities across the University. Through clustering of Oxford’s Global Health activities, the building should provide modern, flexible space that will help to break down current silos, provide a focal point for engagement with external stakeholders, embed education and training firmly alongside research, promote interaction, collaboration, and innovation and enable growth.

An University of Oxford First

A key element of our solution is that it aims to create an environment that facilitates collaboration and engagement across disciplinary and divisional boundaries – from long-term links with major strategic partners to serendipitous interactions between individual researchers and students. Access to flexible space within which programmes can expand and contract and suitable facilities will ensure success for the Institute. There is also a need for improved teaching space to existing and proposed Masters’ courses.

It was identified that the building should emphasize and build on it’s relationship with the natural environment of the wood and brook areas to the north and west. Internal plan arrangements have been developed to promote clear views out of office, teaching spaces and common areas, to the adjacent woodland. Horizontal ribbon windows allow continuous and clear views from nearly all areas. The windows are also sized to balance maximum natural light, therefore reducing energy consumption associated with artificial light, whilst minimising heat loss. A focus on natural materials, biophilic design features such as green walls, and the connections between inside and outside will enhance mental wellbeing.

Sustainability is a key driver for the new facility with the aim of achieving Passivhaus certification. Low energy design measures are incorporated throughout, and the team have carried out embodied and operational carbon assessments. This will be the University’s first use of a Life Cycle Carbon Assessment (LCA) with all life-cycle modules (A-C) included, ie. ground to end of life, aligned to BS EN 15978.