Sunrise House

On acquisition of the Spirit Group, Punch Taverns required new office premises for 700 staff; the aim was to provide a flexible building embodying its ‘One Team’ programme. It has a floor area of 4,200sq.m with potential expansion of 2,000sq.m.

Sunrise House has two three storey wings with an atrium linked at either end to provide breakout space. The base of the atrium is designed for informal meeting, linked to a staff cafeteria. Office space is open to help develop a sense of community and to maximise staff interaction.

The building is clad in timber with irregular fenestration at each level. Larger areas of glazing in the atrium mark the entrance, with solar shading in timber. The roof has a characterful form, responding to local vernacular brewery buildings seen throughout Burton in the 19th century. It establishes a new landmark for a principal employer in the town, acknowledging its civic responsibility and making a positive contribution to the town.

A low energy building was a primary objective; it has a BREEAM Very Good rating. The office wings are 15 metres wide and orientation maximises the opportunity for daylight whilst limiting heat gains The location of the building next to a busy road precluded natural ventilation: accordingly the building is provided with mechanical ventilation, cooling loads minimised by a responsive, shaded external envelope with high levels of insulation.

Client: Punch Taverns Plc
Project Value: £10m
Completion: 2009
Awards: South Staffordshire Building Excellence Awards: Sustainable Development Award 2009.

more info

Back to projects