One Severn Street Place

By 2008 Associated Architects had outgrown its office premises in Birmingham city centre and undertook a search for a property where the business could introduce transformational change and allow for a further ten years of growth. The practice rapidly settled on a vacant part of The Mailbox, which it designed in 1998-99.

The tall industrial space has been retained as found for the main studio, with a highly resolved parti inserted into it to accommodate client facing spaces such as meeting rooms. A metal stair provides access to a meeting, library and resources mezzanine space. The rear of the studio connects with a galley kitchen and social space, separated from one of the meeting rooms by a vertical sliding wall to allow large gatherings for internal design review and for lectures / seminars. The galley kitchen has become the social hub for the office: with flexible tables and seating it is also used for design reviews and working. Dedicated print and server rooms, toilets and kitchen are provided behind the rear wall of the studio space.

“The quality of the finishes and the design elements impressed the judges, who noted that Associated Architects have delivered a workplace that not only provides its staff with a first class office environment, but also a visible demonstration of its capabilities as an architectural practice.”
BCO Awards 2010, Judges Validation

Client: Associated Architects
Project Value: £0.93 million
Completion: 2009
Award: BCO Midlands and East Anglia 2010

more info

Back to projects