The Parkside Building

Phase one of Birmingham City University’s City Centre Campus will accommodate both Birmingham Institute of Art and Design and the faculty of Performance, Media and English, to allow collaboration in shared academic areas.

The building design allows for daylight and natural ventilation by placing air conditioned studios at ground floor, with an open courtyard at higher levels. The entrance will have public access and provides a forum for end of year shows, with a prominent stair giving access to the upper levels with impressions of the various school activities. Staff and student areas are integrated allowing all-important interaction.

Low energy targets are met by a high performance external envelope with mechanical ventilation limited to studios and workshops. Renewable energy sources including biomass and solar photovoltaic cells are to be employed to achieve a BREEAM Excellent rating and EPC rating of A.

The building draws on historical precedents using a polychromatic masonry base both to reflect the locality and BIAD’s own tradition of brick and terra cotta buildings in the city centre. An upper element of white brick with curtain walling is surmounted by a white rendered top storey with solar shading provided by aluminium mesh. The link bridge is finished in metallised panels to harmonise with Millennium Point.

Client: Birmingham City University
Project Value: £42.6m
Completion: June 2013
Awards: RIBA West Midlands Award 2014

more info

Back to projects